Duizend jaar oud verslag van Lummen teruggevonden in archief (26/12/2015)

Jan de Mets, archivaris uit de Limburgse gemeentecluster Lummen, vond gisteren tijdens een klein “onschuldig brandje” aan de Duizendjaar Oude Eik van zijn gemeente oud beeldmateriaal terug. Het zou gaan over een sportgebeuren ergens rond 1015 en vertelt het verhaal van vijf fietsers/drinkers/speketers in bruine gewaden en met stevige helmen vol met gaten.
Eén van hen droeg een baard als ware hij Jezus en beelden van stigmata en bloed zitten in het beeldmateriaal vervat. Vermoedelijk kadert de sportieve queeste door de Lummense wouden in het kader van een kerstgebeuren.
Een andere, Hans de Rode, draagt glazen voor zijn ogen en daarachter zitten op één beeld bruine bollen, als ware het een ritueel uit dien tijd.  Hij poseert ook met een bord met daarop de verwarrende boodschap dat hij geluk wenst voor 2016. Vermoedelijk schreef men toen een “1” als een “2” vooraan een langer cijfer  om duidelijk te maken dat daar het langere cijfer begon.
De andere man met glazen voor zijn ogen zou Thomas De Roze zijn; de kleuren zijn niet in de beelden terug te vinden. De beelden zijn zwart-wit, dus vanwaar dat “Roze” is Jan de Mets niet bekend. De Roze Lantaarn was wel een café in die tijd in Lummen.
Wie liever niet achteraan reed, was Bottombracketless Bressy, uit Noord-Engeland. Zijn paard rammelde wat aan de onderkant, maar dat belette hem volgens de beelden niet om vooral door de modderige paden voorop de queeste te gaan rijden. Hij zou Dé Man van de Queeste genoemd worden, na afloop ervan.
Ten slotte was ook de Stichter van de Queeste mee, Den Droes, wiens idee duizend en twaalf jaar geleden zou zijn ontstaan om samen met andere zielenbroeders op pad te gaan door bossen. Hij moest zich echter tevreden stellen met een tweede plaats deze keer in wat men noemde “De Knoertige Finale”. De laatste tien kilometer van de queeste waren immers een pak zwaarder dan de rest. Daardoor kon Hans De Rode als eerste arriveren. Hij sprak nog “Amai, Den Droes, zijt gij ook zo moe?”. Den Droes bevestigde, maar na het missen van een pijl in de bossen liet Den Droes Hans De Rode voorgoed gaan richting aankomst. Na hem volgden, na 47km, de man die leek op Jezus, Bottombracketless Bressy en Thomas De Roze.

Aan de Ronde Tafel werden ook nog kruiken bier en lappen spek genuttigd, zo toonden de beelden. De eetwijze van de man die leek op Jezus is wel bewonderenswaardig. Jan de Mets gaat de beelden volgend jaar tonen in cinema Rex in Lummen. Hieronder alvast een trailer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s