Verslag Toertocht Kortrijk-Dutsel, Hagelands Mooiste (26/03) door Rozé

Het winterseizoen loopt ten einde. Een maandenlange voorbereiding in de vlakke kempense zandgrond werd gevolgd door enkele tochtjes in Vlaamse Brabant om de vorm klaar te krijgen voor deze (voorlopige) apotheose in de moeder aller Hagelanse Toertochten: de 69 km van Kortrijk-Dutsel (vanaf nu zo genoemd)

Onder een zachte lentezon begaven 7 dapperen zich met 4 wagens naar deze geliefde streek. Met name Jezus was dermate gefocust op de tocht dat hij de handrem vergat te activeren. Enkel de opmerkzaamheid van Stunt, de spierkracht van diezelfde Stunt en Rose en de reflexen van jezus deden erger voorkomen en konden de Touran halverwege de rijweg stoppen waardoor een aanrijdende camionette net genoeg ruimte had om uit te wijken. Het eerst avontuur van de dag was al geschied voordat de fietsen waren uitgeladen.

Aan de start bevestigen de deelnemers de nummers, kakte Vinke op een gore plee, werd de nieuwe Falcon Jet uitgebreid bewonderd en besproken en begaf het zevental zich naar de start.

Spat en Stunt verkozen, wegens tijdsgebrek en vorm nog in opbouw,  de 43 km dus na enkele kilometers prima hazenwerk namen we afscheid. Hierover kort verslag van Spat: “De 43 km waren een zalige manier om voluit te knallen tot de finish en om 13 uur voldaan en met amper beroerde puntenbak thuis te komen.

Droes, Falcon, Vinke, Jezus en Rose begonnen aan het prachtige maar uitputtende vervolg. In de eerste sector werden de benen getest in het chartreuzebos. De lichtgewichten klommen gezwind, Vinke gebruikte al zijn kracht om bij te blijven. Rose kende enkele moeilijke momenten. Na 18 km zaten de mannen reeds stikkapot na de snelle opvolging van venijnige kllimmekes. Nog meer dan 50 km te gaan, slik.

Een minder zware sector leidde ons naar de beveurring op 30km. Falcon diende even gered te worden van vertellende mannen en het vervolg werd ingezet. Een kettingbreuk van Falcon en een sluimerende twist tussen Vinke en Rose, de wijngaardberg en enkele downhillekes in de zandput werden in de kiem gesmoord en op km 50 werd de tweede beveurring bereikt.

Tijd om de finale in te zetten.  En die beloofde zeer spannend te worden.

Vinke toonde zich al sterk vandaag, maar had gewoekerd met de krachten. Falcon toonde zich een begenadigd klimmer. De fazant had reeds in gelrode blijk gegeven van uithouding, maar blijft wat veel gewicht mee sleuren. Jezus kende al enkele mindere momenten….misschien kon Droes voor de verrassing zorgen?

Het startschot werd gegeven op 16 km van de finish en vrijwel meteen meldde Droes zich voor de vroege ontsnapping. Vinke controleerde aan de kop van de achtervolgende groep met Falcon en Rose in het wiel. Jezus zou geen rol meer spelen en pedaleerde flink naar de vijfde plek.

Vinke verhoogde de snelheid in een zacht dalende strook. Maar dat volstond niet om Falcon en Rose te verontrusten. Vervolgens zakte het tempo, dit was het sein voor Rose om zich los te rukken en de achtervolging op de erevoorzitter in te zetten. Falcon en Vinke hadden geen antwoord klaar. Falcon nam nog afstand van Vinke en eindige derde. Vinke moest zich, moegestreden, tevreden stellen met de vierde plek.

Terug naar de kop van de wedstrijd waar een prachtig duel zich ontplooide tussen de twee protagonisten. Rose hield Droes constant in het vizier en naderde op een gegeven moment tot minder dan 20 meter. Maar echt op het wiel zitten bleek niet mogelijk en de kloof vergrootte weer bij elke helling en brug. Het modderpad naast de winge,  een slecht bollende strook van om en bij de 3 km naast een riviertje, moest de uitslag in een definitieve plooi leggen. Dries vatte dit pad aan met een hectometer voorsprong en vocht voor wat hij waard was. Rose voelde de benen vollopen, zag zich niet naderen en de veer brak definitief.

Een prachtige overwinning voor Droes die uitgeput neerviel in het gras en de woorden prevelde: ‘zo zwaar is een leste 10 lang niet geweest’. Rose volgende op enkele seconden. En tijdens het bekomen van de inspanning druppelden Falcon, Vinke en Jezus binnen.

De helden genoten na, prezen de organisatie en parcours met vijf sterren, vervloekte de organisatie vervolgens wegens enkel jacob in bruine versie voorradig, en probeerden nadien terug recht te staan. Dat lukte half.

WAT-EEN-GEWELDIGE-DAG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s