Transardennen 2017

Een Transardennen die eigenlijk geen trans was. Maar wel zó veel meer dan een trans. Harder, better, vetter, geuriger. Een verslag op basis van enkele memorabele snapshots.

Op vrijdag leerde de bende bikers enkele ambachten kennen. Er was immers een dresscode. Wat me bij is gebleven: een nagel werd door een schoen geklopt in de houten vloer, de imker vierde feest met de chirurgijn, de barbier knipte haren van de chirurgijn en aansluitend ook de uiteinden van het mondmasker, de klompenmaaker gaf de maat aan van de beat uit de box (het Mongo-anthem vroeg om synchronisatie). De barbier lag onder een omgekeerd zetelligbed met andere ambachten op hem. De Rattenvanger van Hamelen trok net bij het signaal “wij gaan slapen” nog een witte Chimay open, waarvan spijt de ochtend nadien. Ook op vrijdag:

  • de muziek moest van de eigenaar 3 kwart lager. Het stampen op de grond met vier kwart. Wellicht terecht.
  • kennismaking met de Waal via geluidsfragmenten ontvangen van Jezus alsook via briefwisseling.
  • een wandeling door de camping met maar vier “overgeblevenen”. Dronkenschap op de eerste avond van een weekend werd door een meerderheid van bikers tactisch gemeden.

De ochtend van de zaterdag was pijnlijk, bij zij die de dronkenschap niet hadden gemeden. Immers, de comfortgraad van de “campinghoeve” was laag. Beperkte nachtrust en koude speelden parten. Sloten koffie werden gecreëerd met de aangevoerde koffiezet. Dat hielp. En de zon die erdoor kwam, het kabbelende beekje, een picknicktafelontbijt maakten al héél snel veel goed. Biken dan maar. Al had de Waal al een eerste keer toegeslagen: HvS zijn safarishirt was op een slinkse wijze gestolen. Het spel was begonnen! Het biken ook: het begon onmiddellijk met een klim en de Rattenvanger pufte: hij had spijt van zijn daden. Er werd door sommigen gedoseerd, anderen wilden zich onmiddellijk bewijzen. Het parcours was met momenten technisch, maar niet extreem. De route was vooral goed berijdbaar met prima kracks-on-tracks. De beveurrung was aan een aardig kerk-dorpsplein waar Monneke en Svekke, de foeriers, ons konden verblijden met allerlei lekkers. “Zoetekoeke” werd één van de woorden van het weekend. Via tal van fijne tracks, kwamen we al snel bij Achouffe, aan de bakermat van het La Chouffebier. Daar werd vooral genoten van de spitante bulderlachgeluiden en de “we gon nog ni naar huis”-gezangen van de aanpalende tafels. Humor via andermans humor, we waren dat niet gewoon. Bovendien bleek ook iedereen ineens te gaan trouwen! Feest!

Goed gemarineerd van enkele Chouffkes startte de Leste 5: die bestond uit één klim en één afdaling. In de klim was er een ontsnapping met o.a. HvS en Falcon en een achtervolging met Paki en Ere. Net voor de afdaling kon Ere het gat toe rijden en ontsnappen met HvS en Falcon in het kielzog. Waarna Falcon demarreerde die echter door gebrek aan GPS twijfelde, waarna HvS en Erevoorzitter konden profiteren met een volgende ontsnapping. Ere nam risico’s via de binnenbocht en kon zo enkele meters winnen op HvS, die er vanuit ging dat hij nog wel wat tijd had om het gat dicht te rijden. Maar verrassend genoeg was daar plots al de camping en kon zo Erevoorzitter op dag 1 als eerste de finish overrijden. 55km op de teller.

De camping was prachtig, opnieuw langs de rivier, mét stookplaats, aangename buren, een knappe receptioniste en indrukwekkend veel plek voor onze tenten. Al snel begonnen de foeriers aan hun paradepaardje: de cue! Monneke profileerde zich terstond als cue-expert met een op hout genagelde en zout gepekelde zalmfilet die langs een rokend vuur werd gaar gemaakt. Bressie, onze übercuemeister, keek er gelukzalig naar en genoot van zijn eetplezier zonder cueplichten. Verder ook nog: baden in de Ourthe, kampvuur met gezangen-zingen, wensballonnen-verzenden, whiskey-vuurblazen, berkenboom-hakken, scheef-gaan. Ook de Waal had toegeslaan: een wekker werd stiekem gezet om 4u ’s nachts op de gsm van Ereveur en schoenzolen werden uit de fietsschoenen gestolen. De daarop volgende nacht was koud. En voor een aantal slapeloos.  Voor andere dan weer té kort en de ochtend té pijnlijk. Kleine ogen, kringen van wallen.

De zondag was als een echte zondag met vers stokbrood van de bakker, geleverd door onze foeriers, dampende koffie en smakelijke eieren.  Het duurde even voor we op de fiets zaten, maar daar had de kille (vriezige) ochtend ook wat mee te maken. Eens op de fiets was het wel onmiddellijk puffen en kreunen, want we moest uit de vallei klimmen richting 60km bikeplezier. Er waren vooral net voor de beveurrung enkele knappe en zeer steile beklimmingen, maar ook unieke tracks over grote steenpartijen, langs riviertjes en door kleine Waalse gehuchten. Eén daarvan was Mousny, bekend van de Knal Van Mousty die ooit plaats vond in een schuur nabij.  Even werden we door het mijmeren emotioneel. De beveurrung was ook in het mooie Mousty, een dorp dat bekend is van zijn mesthoop en helmloze quads- en motorrijders. Van de lunch herinner ik mij: het gebrek aan mayonaise, een berg pasta met een toplaag groenten, het gebrek aan charcuterie (door het gebrek aan Remi), het gebrek aan lucht in een voetbal die er rondslingerde, maar vooral het gebrek aan Paki in de daarop volgende kilometers. Hij ging immers om het thuisfront te versterken met Monneke weer huiswaarts. Jammer voor ons en voor hem. Onze gedachten waren bij hem. In deel twee van de tocht kraakte onze vriend Spat en die besloot (ook na lekke band) via asfeur af te rijden. Ook Ereveur reed plat net voor de mastertet. Daarop kraakten ook weer een aantal bikers maar de downhill daarna was dan weer zeer fijn.

En zo kabbelde het richting Leste 10, die er uiteindelijk geen werd, want een aantal afspraken werden genegeerd. In elk geval gingen Schriele en Falcon een strijd aan bij de brug over de Ourthe, maar het bleek allemaal nogal dubieus te zijn. Moe waren we in elk geval en genieten deden we. Na de nodige pisten en zakken chips, trokken we richting een knap restaurant in Bertogne dat leefde van een twintigtal simultane, doch mislukte renovaties en ook van een handvol klanten per jaar. De bediening, het eten, de organisatie, de uitstraling waren van een dermate laag niveau, dat er tonnen van humor kwamen boven drijven. Het was echt een rollercoaster van impressies. Zelden werd zo smakelijk gelachen (ook vaak met een nieuw ontworpen lachgeluid) met zo’n onsmakelijk gebeuren. De avond daarna was kalmer dan de vorige, gelet ook op de behoefte die stilaan kwam aan toch enige nachtrust.

Waarna we maandag na het opstaan en ontbijt nog een kleine 25km moesten overbruggen richting onze auto in Gouvy. Het bleken bij aanvang wat gezapige kilometers te zijn, echter richting finish volgenden enkele stevige kleppers  zich op. Het ging echt een aantal keren op en neer zonder tussenliggende recuperatiestrook. Waardoor bij aankomst iedereen toch wel tevreden was met de weinige kilometers. In de finale was er opnieuw wat verwarring, waarbij enkel Spat en Ereveur het juiste gps-pad namen. De andere bikers maakten een klein ommetje, dus enkel Ereveur en Spat streden om de podiumplaats, waarna een overwinning voor Ereveur volgde. Handen werden geschud, het laatste bier geledigd. Waarna ook de Mol/de Waal bekend werd gemaakt. Onze vriend Panini bleek hem te zijn en werd daarbij ook geholpen door Svekke (met als rol “afleider”). De winnaar was ons aller Schriele, die vreugdig hoera riep! De Bressy-strips werden uitgereikt en iedereen keerde tevreden huiswaarts. Toch was er ook nog eerst een frit/snackstop bij Baraque Friture. Aldaar kon genoten worden van een Aziatische medewerkster en een Aziatische keurfeurvrouw met een fiets van meerdere duizenden euro’s.  Veel meer hadden we niet nodig om weer een extra saus humor over onze frieten en snacks te krijgen.

Check de foto’s hier:

IMG_20170430_181518

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s